Κατηγορίες:

Η γερουσιαστής των Δημοκρατικών Maria Cantwell εκπροσωπώντας την Πολιτεία της Ουάσιγκτον, μίλησε για το μονοπώλιο της Sony στην ιαπωνική αγορά βιντεοπαιχνιδιών ως μέρος μιας συζήτησης για τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας.

Σε μια συνάντηση «Ατζέντα Εμπορικής Πολιτικής» του 2023, ο Cantwell ανέφερε ότι «το 98% του μονοπωλίου το έχει η Sony στην Ιαπωνική αγορά βιντεοπαιχνιδιών. Η συγκεκριμένη αγορά οποία υποστηρίζεται από την ιαπωνική κυβέρνηση, η οποία επιτρέπει στην εταιρεία να συμμετέχει σε αντι – ανταγωνιστική συμπεριφορά μέσω συμφωνιών αποκλειστικοτήτων και χρηματοδότησης εκδοτών.”

H γερουσιαστής απευθύνθηκε στην εμπορική εκπρόσωπο των ΗΠΑ Catherine Tai ζητώντας τη θέση της για τις εμπορικές σχέσεις με την Ιαπωνία. H τελευταία εξεπλάγη μη έχοντας κατά νου ακριβώς την κατάσταση στην αγορά των βιντεοπαιχνιδιών αλλά ενημέρωσε ότι παρακολουθεί το θέμα.

Αυτό μπορεί να ακούγεται περίεργο αλλά είναι ξεκάθαρα μια αντανάκλαση της τρέχουσας νομικής και οικονομικής μάχης μεταξύ της Microsoft και της Sony για την εξαγορά της Activision Blizzard η οποία έχει επίσης και πολιτικές επιπτώσεις. Και οι δύο εταιρείες ασκούν πιέσεις για να υπερασπιστούν τις θέσεις τους και η Cantwell ως εκπρόσωπος της πολιτείας της Ουάσιγκτον, όπου έχει την έδρα της η Microsoft, υπερασπίζεται τη θέση της εταιρείας.

Είναι ενδιαφέρον ότι το ποσοστό του 98% που αναφέρει η γερουσιαστής προέρχεται από την απόφαση που έλαβαν ορισμένα αντιμονοπωλιακά όργανα, όπως η CMA και η FTC να αποκλείσουν την Nintendo και το Pc από την αγορά παιχνιδιών προκειμένου να περάσουν την ιδέα ότι αυτή η εξαγορά θα μπορούσε να δώσει υπερβολικό πλεονέκτημα στο Xbox. Σε αυτήν την περίπτωση, η υποδεικνυόμενη κατάσταση μπορεί πράγματι να είναι σύμφωνη με τα τρέχοντα μερίδια αγοράς του παιχνιδιού στην Ιαπωνία, εάν εξαιρεθούν άλλοι ανταγωνιστές, όπως έγινε από την CMA και την FTC.

Για όσους δεν μπορούν να κατανοήσουν είναι ότι η Sony έχοντας μεγαλύτερο μερίδιο στην ιαπωνική αγορά, καταφέρνει να κάνει καλύτερες/φθηνότερες συμφωνίες ώστε να έχει περισσότερες αποκλειστικότητες (πχ Final Fantasy) κάτι που το Xbox δυσκολεύεται. Η Sony δεν πληρώνει για να επενδύσει στο Playstation αντιθέτως πληρώνει για να αφαιρέσει περιεχόμενο από το Xbox και να το εμποδίσει να αναπτυχθεί.

Είναι δύσκολο να σκεφτεί κανείς ότι η ερώτηση της Cantwell μπορεί να οδηγήσει σε οτιδήποτε κυρίως επειδή μιλάμε για την ιαπωνική αγορά που ακολουθεί τους δικούς της κανόνες που βασίζονται σε συγκεκριμένη κουλτούρα και παραδόσεις, ανεξάρτητα από εμπορικές συμφωνίες και συμπεριφορές που μπορεί να έχουν ελάχιστη σχέση με τους δυτικούς αντιμονοπωλιακούς φορείς. Είναι σημαντικό να δούμε πώς ο πόλεμος που εκτυλίσσεται μεταξύ του PlayStation και του Xbox για την Activision Blizzard έχει περάσει και σε πολιτικούς χώρους.

Εν τω μεταξύ, η Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέβαλε και πάλι την ετυμηγορία της για την εξαγορά, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί επί του παρόντος μετά του Ηνωμένου Βασιλείου.

Καμία αντίδραση ακόμα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *