Η Sony και η Microsoft έχουν προκαλέσει μεγάλη σύγχυση στο PlayStation Plus και το Xbox Game Pass, διαθέτοντας τόσα πολλά επίπεδα στην αγορά με πολύ παρόμοια ονόματα, με αποτέλεσμα να μπερδεύουν τους παίκτες. Το PlayStationLifeStyle μοιράστηκε μηνύματα που δημοσίευσαν ορισμένοι γνωστοί αναλυτές και δημοσιογράφοι στον κόσμο των βιντεοπαιχνιδιών, οι οποίοι είναι προβληματισμένοι από την απόφαση των δύο εταιρειών να δημιουργήσουν νέα επίπεδα των συνδρομητικών τους υπηρεσιών τα οποία έχουν ελάχιστες διαφορές λόγω της λανθασμένης επιλογής των ονομάτων.
Προφανώς ο λόγος για τα μηνύματα αυτά βρίσκεται στην πρόσφατη ανακοίνωση του Xbox Game Pass Standard μιας νέας βαθμίδας της συνδρομητικής υπηρεσίας της Microsoft που δεν θα περιλαμβάνει τα first party παιχνίδια από την ημέρα κυκλοφορίας. Μετά από αυτή την είδηση, ο δημοσιογράφος του IGN USA Brian Altano δήλωσε ότι η standard βαθμίδα του Game Pass θα μπορούσε να αυξήσει τη σύγχυση των χρηστών, δεδομένου ότι υπάρχουν πλέον πέντε διαφορετικά επίπεδα συνδρομής διαθέσιμα στην αγορά, συγκεκριμένα τα Ultimate, Standard, Core, PC και Console, τα οποία χαρακτηρίζονται από διαφορετικές τιμές και περιεχόμενο. Σύμφωνα με τον Altano, αυτή η σύγχυση είναι επίσης ένας από τους κύριους λόγους για την έλλειψη ανάπτυξης των συνδρομητικών υπηρεσιών, δεδομένου ότι τόσο το PlayStation Plus όσο και το Game Pass παραμένουν στάσιμα εδώ και αρκετό καιρό. Ο Mat Piscatella, επικεφαλής της Circana, φαίνεται να συμφωνεί με αυτό, δηλώνοντας τα εξής:
“Νομίζω ότι το κοινό θέλει απλώς να απολαύσει το νέο παιχνίδι που μόλις κυκλοφόρησε και σίγουρα να μην έχει πτυχίο για να καταλάβει σε ποια υπηρεσία να εγγραφεί. Ειλικρινά δεν θα καταλάβω ποτέ γιατί η βιομηχανία επιμένει να κάνει όλο και πιο δύσκολο για τους καταναλωτές να αποφασίσουν πώς να ξοδέψουν τα χρήματα τους”.
Ακόμη και ο Tom Warren του The Verge ( μην χάσει) πιστεύει ότι οι υπερβολικές βαθμίδες του Game Pass που διαθέτει η Microsoft θα μπορούσαν να είναι ακόμη και επιβλαβείς, δεδομένου ότι δεν κοινοποιούν άμεσα την προσφορά τους. Ο Warren δεν αναφέρεται άμεσα στη Sony, όπως και ο Piscatella, αλλά είναι σαφές ότι οι δύο τους αναφέρονται και στο PS Plus, καθώς η συνδρομητική υπηρεσία του ιαπωνικού γίγαντα χαρακτηρίζεται επίσης από τρία διαφορετικά επίπεδα, όλα με παρόμοιο όνομα, που θα μπορούσε να προκαλέσει αρκετή σύγχυση στους λιγότερο ενημερωμένους χρήστες.